
Oprócz tradycyjnych dań, w Karkonoszach znajdziemy również sporą gamę lokalnych produktów, które wykonywane są ogromną pasją i największą starannością. Karkonoska Marka Lokalna - Skarby Ducha Gór to projekt, który promuje tutejsze wyroby i autentyczne smaki pochodzące z Karkonoszy.
W Polsce do najbardziej znanych górskich smaków zaliczany jest oscypek. Ten twardy, wędzony, przygotowywany z mleka owczego ser jest produktem charakterystycznym dla regionu podhalańskiego. W okolicach Tatr oscypka spróbujemy niemal wszędzie.
W Szklarskiej Porębie i Karpaczu możemy spotkać się z wyrobami zbliżonymi do słynnych oscypków, nie mają one jednak żadnego związku z historią, kulturą a nawet smakiem Karkonoszy. Jak się okazuje, Sudety również mogą być ogromną inspiracją i zarazem bogatym źródłem, które pozwala na tworzenie typowo lokalnych produktów.
Jednym z nich jest Likier Karkonoski, który zawiera wyciągi z 36 składników naturalnych. Na pierwszy rzut oka - banał, w końcu wszelkiego rodzaju zielarskie nalewki można kupić gdziekolwiek. W przypadku tego produktu, nic bardziej mylnego, ponieważ zioła z których owy wyrób powstaje pochodzą z Karkonoszy. Co więcej, Likier Karkonoski, to likier ziołowy typu staniszowskiego, który był produkowany od 1810 roku w browarze w Staniszowie. Jest to zatem produkt, którego receptura i smak są ściśle związane z historią tutejszych terenów. Dawniej, wszelkiego rodzaju nalewki, które były produkowane w Karkonoszach miały charakter leczniczy. Podobnie jest i w tym przypadku, kieliszek Likieru Karkonoskiego działa zbawiennie w przypadku niestrawności i niektórych problemów gastrycznych.
Każdy kto odwiedza Karpacz, Szklarską Porębę, Jelenią Górę i okolice ma również możliwość skosztowania nietuzinkowej kawy. Właścicielem i pomysłodawcą Karkonoskiej Palarni Kawy jest Marcin Piaścik. Dbania i selekcjonowania, mycia oraz suszenia ziaren, Marcin nauczył się z osobistych obserwacji. Jak sam twierdzi, niebanalny smak Kawy Laboranta to efekt półtorarocznej pracy nad każdym, nawet najmniejszym szczegółem. Na początku kawę podawano jedynie w Pensjonacie “Bałtyk-Karkonosze”, którego gospodarzem jest Marcin.
Teraz z powodzeniem możemy ją zakupić w okolicznych sklepach z wyrobami tradycyjnymi i regionalnymi. Znajdziemy tam wiele innych, ekologicznych produktów, które uzyskały Certyfikat Marki Lokalnej, jak chociażby miody leśne z terenu Karkonoszy. Ich niepowtarzalny smak wynika z połączenia nektaru górskiego klonu jaworu z nektarem borówki i spadzią z drzew iglastych i liściastych. Piernik z Trzcińska to kolejny z tutejszych przysmaków. Ciastka wydają się proste w wykonaniu, jednak diabeł tkwi w szczegółach. Pierniki trzcińskie zachwycają miodowo-korzennym smakiem. Te i inne produkty lokalne dostępne są w sklepie “Wiejskie Delicje” w Łomnicy bądź też w Szklarskiej Porębie, w miejscu “Lada Karkonosko-Izerska”.
Smaki Karkonoszy
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie