
Wysokie góry i doskonałe oryginalne piwo. Aktywnie spędzone dni wśród karkonoskiej przyrody i wyjątkowe doświadczenia przy degustacji piwa to atrakcje karkonoskiego szlaku piwnego, który wije się grzbietami gór od jednego minibrowaru do drugiego.
Karkonoska Ścieżka Piwa liczy 35 kilometrów i łączy pięć małych lokalnych browarów.. Prowadzi przez najpiękniejsze partie Karkonoszy, a wędrówkę po niej można połączyć z wejściem na Śnieżkę, ale tym właściwym celem są oczywiście browary.
Browary na karkonoskim szlaku piwnym
Pensjonat Andula - piwo Fries
Warzyone jest tu piwo Fries z czeskiego słodu i chmielu i wysokiej jakości wody źródlanej, której źródło pochodzi z szopy Fries. Ta woda, z której warzony jest domowy minibrowar, nadaje produktowi niepowtarzalny smak i kolor. Piwo zdobyło nagrodę Produkt Original Karkonosze. Nad całym procesem czuwa piwowar Jan Králík pod fachowym okiem Richarda Vetyški.
Browar Trautenberk
Jest jednym z najmłodszych członków rodziny karkonoskich minibrowarów. Zbudowany we wsi Malá Úpa, numer opisowy 87, na terenie dawnej szopy Tippelt, znanej później jako hotel Družba.
Warzy piwo bez pasteryzacji i filtrowania, orzeźwiające, ostre i gorzkie w sam raz. W tej chwili w stałej ofercie są piwa beczkowe, lager dolnej fermentacji Trautenberk 11, półciemny specjalny Trautenberk 13 i górnej fermentacji specjalny Trautenberk 14 - APA
Jako pierwsi w historii uwarzyli piwo górnej fermentacji Trautenberk 14 - Red Ale na Boże Narodzenie 2015 oraz pierwszy specjalny Trautenberk 12 - APA na Nowy Rok. Stopniowo zmieniają ofertę piw, abyś zawsze miał powód, żeby do nich wracać.
Browar Pecký
Delektuj się swoim piwem w pięknym otoczeniu Karkonoszy. Oferuje łącznie cztery rodzaje piwa o różnym stopniu i smaku. Proces produkcji piwa jest bardzo precyzyjny. Przede wszystkim zwracają uwagę na czystość podczas gotowania, odpowiednią temperaturę, jakość składników, długość fermentacji oraz jakość butelkowania piwa. Dodatkowo możesz skosztować piwa bezpośrednio w ich browarze i wybrać to, które Ci odpowiada. Minibrowar to więcej niż garść pojemników i rurek, z których wychodzą beczki z piwem. Piwo można skosztować w ich stylowej piwiarni. Samą produkcję piwa można również zobaczyć podczas wycieczki z przewodnikiem połączonej z degustacją piw i innych specjałów kulinarnych.
Browar Hendrych w Vrchlabi
Podobnie zaczęła się historia tego browaru – marzenie o rodzinnym biznesie, który wytwarza wspaniałe czeskie produkty. Pomysły i plany rodziły się stopniowo. W 2012 roku zakończyli niezbędne przygotowania i we wrześniu wprowadzili piwo na rynek. Od tego czasu dążą do jakości – piwa pełnego, goryczkowego i charakterystycznego. Jeśli masz ochotę wejść w świat wspaniałych piw, które stworzyli, zapraszamy. Produkt czeski, pełny smak, jakość, oryginalność, przyjemna goryczka. To wszystko i wiele więcej znajdziesz w każdej szklance ich piwa.
Bastion browarniczy
Historia warzenia piwa w Vrchlabí sięga średniowiecza, kiedy piwo warzono, jak to było wówczas w zwyczaju, w poszczególnych majątkach. Później szlachta z Vrchlabi warzyła piwo w browarze i gorzelni dworskiej na Horním náměstí. Jednak w 1896 r. zawalił się dach tego arystokratycznego browaru, a po jego upadku mieszkańcy wybudowali nowy browar na zielonej łące w południowej części miasta, gdzie w 1901 r. powstał browar akcyjny Vrchlab. Najnowsza historia rozpoczęła się w 1995 roku, kiedy w Hořejší Vrchlabí powstał minibrowar Karkonoski Medvěd, a wraz z nim Hotel Pivovarská Bašta.. Tutejsze piwo warzone jest głównie ze słodu czeskiego ze słodowni w Záhlinicach i Benešovie, gdzie słód jest produkowany klasyczną metodą kiełkowania na omłotach. Podstawą produkcji jest klasyczny 12° jasny lager typu czeskiego, warzony w klasycznym procesie trójcieczowym, dzięki któremu czeskie piwo typu Pilsner zyskało światową sławę i stało się unikatowe na skalę światową. Jego intensywną, a zarazem subtelną goryczkę nadaje czerwony chmiel żatecki, klasyczna czeska odmiana chmielu.
Szlak Karkonoskich Browarów
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie