
Czechy to knedle i piwo - głosi powszechne przekonanie. Tymczasem jednak czeskich osobliwości spożywczych jest całe mnóstwo. Poniżej przedstawimy kilka naszych propozycji.
Nie jest żadną tajemnicą, że praktycznie każda wycieczka po czeskiej stronie Karkonoszy czy Gór Izerskich kończy się wizytą w restauracji lub chociażby w hipermarkecie. Poniżej lista naszych top propozycji
1. Houskový knedlik z gulaszem - to zawsze już pozostanie daniem kultowym. Choć ich nazwa pochodzi z języka niemieckiego, nie ma chyba nic bardziej czeskiego. Podawane z gęstym mięsnym sosem dla polskich turystów zawsze będą stanowić ciekawą odskocznię od kopytek czy śląskich klusek.
2.Svíčková - danie dla koneserów czeskiej kuchni. To połączenie polędwicy wołowej z lekko cytrynowym sosem z warzyw korzennych, przełamanym słodką śmietaną i dodatkiem z żurawiny....oczywiście z knedlikiem.
3.Hovězí guláš - ciężej strawne ale za to bardzo sycące danie. Idealne po cięższej i dłuższej wycieczce po której warto uzupełnić kalorie. Gulasz wołowy w ciemnym sosie z cebulą.
4.Smažený sýr - to również dla tego dania jeździ się do Czech. Smażony plaster sera (zazwyczaj edamski lub ementaler) w panierce, podawany zazwyczaj w kompanii z frytek, americkich brambor lub gotowanych ziemniaków.
5. Pečená kachna - pieczona kaczka lub gęś z modrą kapustą, kminkiem i nieodłącznym knedlikiem. Mięso bywa nacierane miodem, smakuje wówczas naprawdę wybornie, choć wasz dietetyk pewnie złapie się za głowę.
6. Utopenec - popularna czeska przekąska. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania poprzez „topienie” wędliny w słodko-kwaśnej zalewie. Podstawowy składnik oryginalnego utopenca stanowią kiełbaski zwane špekáčkami, wyrabiane z mieszaniny mięsa wołowego i wieprzowiny z dodatkiem słoniny, i zalewane gotowaną, a później przestudzoną marynatą. Często spotykane są też mniej wyszukane utopence z parówek.
7. Czekolada Studentska - czar minionej epoki. Jej historia zaczęła się w 1975 roku, kiedy pokochały ja miliony Czechów i Słowaków. Spośród wszystkich czekolad wyróżnia ją bogactwo składników. Wersja podstawowa zawiera arachidy, rodzynki i żelki. Są jednak odmiany z morelami, gruszkami, jabłkami, śliwką, maliną itd.
8. Lázeňské oplatky - należą do tradycyjnych, niezwykle popularnych słodkich przysmaków. Tradycja ich wypieku sięga okresu sprzed roku 1800. To okrągłe, przekładane różnymi kremami andruty, np. migdałowe, ajerkoniakowe, waniliowe, orzechowe, czekoladowe, cynamonowe, nugatowe czy cytrynowe.
9. Trdlo - słodki drożdżowy wypiek, pachnący pięknie cynamonem, wanilią i cukrem. Opiekany jest nad ogniem i najlepiej smakuje na gorąco.
10. Kofola - czeska odpowiedź na amerykańską dominację coca - coli i pepsi coli. Wyróżnia ją intensywny smak lukrecji i ziół. W porównaniu ze swoimi konkurentkami zza oceanu zawiera około 30% cukru mniej, za to 50% więcej kofeiny. W restauracjach bywa nalewana bezpośrednio z beczki podobnie jak piwo.
Oczywiście wymieniać czeskie przysmaki i osobliwości ich kuchni można jeszcze długo i naprawdę niełatwo jest się ograniczyć do 10. pozycji. Więc jeżeli macie swoje ulubione czeskie smaki, zapraszamy do podzielenia się nimi w komentarzach.
Czeskie smaki w Karkonoszach
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie