
Kuchnia karkonoska inaczej też izersko - karkonoska, dla wielu zapomniana a może nawet obca. Jak się okazuje Karkonosze to pasmo górskie które oprócz zapierających dech w piersiach widoków, terenów bogatych przyrodniczo i historycznie posiada również swoją kuchnię.
Smaki tego regionu, niestety w większości zapomniane, oparte były głównie na ziołach i roślinach pochodzących z tych terenów. Jednym z rodzimych karkonoskich produktów była chociażby nalewka z igieł sosny serwowana w Strzesze Akademickiej. Dawniej, potrawy przygotowywano z produktów najłatwiej dostępnych, przykładem tego był słynny kiedyś chleb z żołędzi do którego dodawano siano i zmieloną korę drzew. Podstawowym składnikiem w dawnej kuchni tego regionu była ogólnodostępna kapusta.
Przyrządzano z niej zupy, placki i inne proste dania. Często serwowano również ziemniaki pod różną postacią, na słodko i słono, popularnym wtedy daniem była Rozczochrana panna młoda czy proste i znane nam knedliki. Ciekawostką jest, że na karkonoskich terenach nie hodowano niegdyś owiec, tylko krowy i kozy. Konieczne zatem było doprawianie wszelkich wyrobów serowych ziołami zbieranymi na tych terenach, zapobiegało to szybkiemu jełczeniu sera, a w Karkonoszach wyrabiano wszelkie rodzaje serów i używano ich również jako środka płatniczego.
Niektóre potrawy, takie jak Karkonoskie sejkory, serwowane są do dziś i cieszą się dużym uznaniem wśród turystów. Sejkory to nic innego jak regionalna odmiana placka ziemniaczanego, są bardzo popularne na różnych festiwalach czy jarmarkach organizowanych w Karkonoszach. Innym daniem, które dzięki swojej prostocie przetrwało do czasów współczesnych jest Karkonoskie kyselo.
Kyselo to zupa gotowana na zakwasie chlebowym, smakiem przypomina nieco żurek, w tutejszych stronach jest dość popularna i serwowana w wielu restauracjach. Bardziej odświętnym daniem przyrządzanym kiedyś zdecydowanie częściej niż obecnie, jest Karkonoski grzybowy kuba, Houbanec, Hubník który najczęściej podawany był w domach na wigilijny obiad. Piernik z Karkonoszy jest kolejnym na naszej liście regionalnych smaków. Niegdyś pieczony był z mąki pszennej, miodu i sirobu, w obecnych czasach przepis został zmodyfikowany, składa się na niego karmel z dzikiej róży i mąka z żołędzi i rokitnika. Na naszej liście karkonoskich potraw nie mogło zabraknąć słynnych klusek izerskich, które faszerowane są wołowiną i surówką.
Gościnnie w kuchni Liczyrzepy - czyli kuchnia karkonoska
“Kuchnia ducha gór czyli smaki karkonoszy” to książka autorstwa m.in Piotra Gryszela, który jest profesorem wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego w Jeleniej Górze, przewodnikiem sudeckim i regionalistą. Od lat eksploruje kuchnię karkonoską, zaznacza też, że na co dzień ceni sobie smaki proste, tradycyjne i bez udziwnień, i w taki też sposób opisuje regionalną kuchnię ducha karkonoskich gór. Dodatkowymi informacjami pozycję opatrzyli Przemysław Wiater i Emil Mendyk.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie