
W piątek 17.09.21. w ramach projektu "Śląsk - wspólne dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe" będziemy gotować razem z Piotrem Gryszelem potrawy rodem z Karkonoszy.
Fakt, że Karkonosze posiadają swoją kuchnię regionalną nadal zaskakuje. Niestety, jedynie garstka potraw serwowana jest do dziś. Wiele z nich nie spełnia dzisiejszych walorów smakowych ponieważ, przepisy sięgają setek lat wstecz, na przestrzeni których, nasze smaki zdecydowanie się zmieniły. Najwięcej rdzennych karkonoskich potraw serwowanych jest po czeskiej stronie Karkonoszy. “Kuchnia Ducha gór czyli smaki Karkonoszy” to książka autorstwa między innymi Piotra Gryszela, który jest jej smakoszem i wielkim fanem.
W ten piątek, będziemy mieli okazję dowiedzieć się więcej na temat górskich kulinariów i ich historii. Wspólnie z Dorotą Puć-Pietrzykowską i Pracownią kulinarną chętni będą mogli przygotować kilka tradycyjnych karkonoskich potraw. Będą to Sikory z Twarożkiem, Zupa Rumfordzka oraz Kantoraki czyli Knedle ze śliwkami.
W wydarzeniu można wziąć udział stacjonarnie (zgłoszenia pod [email protected]) lub gotować zdalnie. W przypadku wybrania tej drugiej opcji, niezbędna będzie lista zakupów. Można ją pobrać na Facebooku na stronie Karkonoskiego Parku Narodowego. Na koniec konkurs, a dla zwycięzcy drobny upominek. Warunkiem jest dołączenie do wydarzenia na Facebooku, a następnie przesłanie zdjęcia ugotowanej potrawy.
Potrawy rodem z Karkonoszy
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie