
Rozpowszechniona na półkuli północnej, jednak w Polsce stosunkowo rzadka - Bokówka Biała, zwana również Anielskimi Skrzydłami. W Karkonoszach, grzyb ten odnajduje się całkiem dobrze. Pozostaje jednak pytanie, jadalna czy nie jadalna? Odpowiedź jest kwestią sporną.
Bokówka Biała w Polsce jest gatunkiem rzadkim, dlatego też znajduje się na czerwonej liście grzybów zagrożonych. Zdecydowanie bardziej upodobała sobie górskie tereny od nizinnych. Głównie za sprawą wilgotniejszego klimatu. Spotykana jest najczęściej na martwych drzewach iglastych, zwłaszcza świerkach i jodłach, na pniakach i innych kłodach leżących na ziemi.
Na naszych terenach rośnie przy żółtym szlaku biegnącym z Karpacza do Strzechy. Przydomek “Anielskie Skrzydła”, który jej nadano, wydaje się być nieco nietypowy dla grzyba. Zyskała go jednak za sprawą barwy oraz kształtu. Kapelusz bokówki osiąga do 5 cm szerokości i do 10 cm długości. Nierzadko spotyka się całe grupy zrośniętych kapeluszy tego grzyba. Trzonu albo brak, albo skrajnie krótki i cienki. Miąższ barwy kremowo białej, ma wyraźny ale przyjemny zapach grzybów.
W smaku jest delikatna, oraz co ciekawe, w zasadzie nie zarobaczona. Łatwo można ją pomylić z innymi grzybami nadrzewnymi o podobnej barwie. W czeskich atlasach Bokówka Biała, uznawana jest za niejadalną. Serwowana jest, natomiast w wielu krajach na świecie, między innymi w Kanadzie czy Hong Kongu.
Anielskie skrzydła - czyli Bokówka Biała w Karkonoszach
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie